Jagten på historisk lav rente er ikke uden risiko

Danmarkshistoriens billigste 30-årige realkreditlån, 1,5 procent-lånet, rundede mandag kurs 95. Det betyder, at boligkøbere nu kan sikre sig en historisk lav fast rente over 30 år. Alligevel er det fortsat anbefalingen, at boligejerne vælger et 2 procent-lån.

Det skyldes blandt andet, at regeringen har foreslået, at almene boliger skal finansieres med statslån i stedet for realkreditlån. Faren for boligejerne kan være, at serien kan ende med at blive så lille, at den bliver illikvid. Den almene sektor står nemlig for cirka 30 milliarder kroner af de i alt 37 milliarder, der er udstedt som 30-årige 1,5 procent-lån.

”Hvis staten overtager finansieringen af de almene boliger, og der herefter opsiges en stor portion af 1,5 procent-lånene, vil serien ikke længere være særligt likvid, og der vil være en vis risiko for indlåsningseffekt for de tilbageværende boligejere i serien, ” siger cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig.

Det kan i værste fald betyde, at boligejerne kan få problemer med at indfri lånet, med mindre de opsiger det til kurs 100. Og i så fald får de ingen gevinst, hvis renten stiger.

26.06.2017 Finans.dk, privatøkonomi, Lars Nielsen